Fredagen den 2 december 2022

Publicerad 2021-11-24

En pionjär har lämnat oss

En av vår samfällighets verkliga pionjärer, Reidun Lund Andersen, somnade stilla in i söndags, omgiven av sin familj. Reidun lämnar efter sig dottern Hilde, svärsonen Helge och barnbarnen Nora och Kristian.

Redan 1964 köpte Reidun och hennes make Kristian tomten på Långestrandsvägen och deras hus stod klart till 1966. Sedan dess har det varit familjens ferieplats för påskar, somrar och under många höst- och vårhelger. Alla minns vi Reidun på olika sätt, men ett som förenar oss alla är hennes kontemplerande i sina rabatter och hennes frenetiska ogräsplockande med rumpan i vädret. En minnesbild som vi nu får bära med oss i våra sinnen.

Öddö och Strömstad var ju faktiskt inte bara ett ferieviste, utan också en plats där Reidun under många år drev familjens produktion av fiberpäls.

När jag lärde känna Reidun 2005 mötte jag en rättfram kvinna med mycket omtanke och kärlek… och ett rejält affärssinne. Många stunder brottades hon och jag med norskt näringslivs framgångar och bakslag och vad som kunde göras annorlunda. Redan då var hon på sitt åttionde år, var nyfiken på människor och på livet och hennes kunskap och personliga relationer med ”förrtidens” och dåtidens näringslivshöjdare gjorde stort intryck på mig - våra samtal var magiska och mycket minnesvärda.

Ett 95 år långt liv är över för nu - ett 95 år långt nyfiket liv som varit fyllt med äventyr och kärlek, härliga mellanmänskliga möten, rikt på händelser och som för oss alla en och annan motgång. De har Reidun mött på samma sätt som hon mötte oss - med ett leende och ett skratt…

Göran Roos


Websites Hits